Datum
08 augustus 2018

Druppelirrigatie, een innovatie in Pioenrozen

Vanuit het project “Verdere kennisverspreiding Kennis Praktijknetwerken in de Veenkoloniën” is door Delphy een boerenwerkbijeenkomst aangelegd bij Mts Bergsma te Boyl waarbij druppelirrigatie wordt toegepast in het tweejarige gewas Pioenrozen. Pioenrozen is een groeiend gewas in de Veenkoloniën.


De ervaringen in dit extreem droge jaar van de ondernemer, Jacques Bergsma, zijn heel positief. De aanleg was eenvoudig, met een aangepaste plantmachine en ook voor het rooien van de planten heeft hij al een idee   Nu functioneert het prima; het geeft mij veel meer rust dan al die haspels en sproeiers. Een keer per week geef ik op basis van de RMA sensoren een gift van circa 6 uur.  Er zit geen watermeter tussen, maar ik schat in dat ik de helft aan mm geef tov de haspel of sproeier beregening.

Volgens adviseurs Sigrid Arends en Harm de Boer van Delphy staat het gewas er krachtig en mooi bij. Er zit bij deze eenjarige stekken al een heel mooi wortelgestel onder de planten. ( zie bijgevoegde foto’s )

Jacques Bergsma ziet mogelijkheden om ook meststoffen toe te dienen, juist heel zinvol in de begin periode van de groei, wanneer de stekken nog bijna geen wortels hebben.

Bergsma gaat komend najaar fors uitbreiden in het areaal pioenrozen met druppelirrigatie. Wat hem betreft is dit een mooi systeem wat ook prima past in de doelstellingen van duurzaam telen.