Datum
12 juni 2017

Excursie vleesvarkensboerderij Oostwold

Agenda voor de Veenkolonien is als belangrijke partner van de Innovatie Veenkolonien op 9 juni op bezoek geweest bij de vleesvarkenshouderij Van den Aker in Oostwold. Wethouder Ricky van den Aker van gemeente Oldambt had ons n.a.v. een presentatie over circulaire economie in de Stuurgroep van 7 juli jl. hiervoor uitgenodigd.


Een deel van de Stuurgroepleden van de Agenda voor de Veenkolonien was hierbij aanwezig. Na een smakelijk ontvangst met koffie, thee en zelfgemaakte Elfstedencake volgde een introductie over het bedrijf door Erno van den Aker gevolgd door een interessante en leerzame rondleiding door de stallen.

Op dit moment worden er vleesvarkens gehouden. Het werk bestaat uit voeren, varkens afleveren, schoonmaken en weer biggen ontvangen. Elke week gaat er een gedeelte van de stal leeg en komen er weer nieuwe biggen in. De biggen zijn zo'n tien weken oud als ze arriveren en worden opgevangen in een schone en warme stal voorzien van vloerverwarming met een automatisch ventilatiesysteem. Ook het voeren gebeurt automatisch met een computer gestuurde brijvoerinstallatie. Met deze installatie kunnen we naast de eigen geteelde (en zelf gemalen) tarwe ook bijproducten uit de voedingsmiddelen industrie voeren. Dat bestaat uit aardappelstoomschillen van de chips en frietindustrie, tarwegistconcentraat uit de alcohol/ethanol industrie, zuivelmix en tarwezetmeel. Om het rantsoen compleet te maken beschikt Van den Aker over een drietal silo's met verschillende soorten aanvullende voeders geleverd door een voerfabriek. 

Het grootste deel van het rantsoen bestaat uit bijproducten zoals al eerder genoemd, dit geeft een zeer efficiente en duurzame omzetting van restanten naar dierlijk eiwit. Anders zouden bijproducten wellicht gestort moeten worden bij de afvalverwerker. 

Op dit moment wordt een zeugenstal gebouwd. Als deze straks in bedrijf is hoeven er geen biggen meer aangekocht te worden, dan kan men zelf weer zorgen voor de aanwas van jonge zeugen. Dit is een stuk verbreding van het bedrijf als geheel, duurzaamheid en efficientie staan bij ons hoog in het vaandel.