Datum
25 juni 2019

Innovatiecentrum 5G Field Lab 2019

Drenthe test 5G-robot om onkruid te bestrijden

De provincie Drenthe werkt samen met KPN en Wageningen Plant Research (WPR) aan proef met een robot die onkruid bestrijd. Via 5G wordt het apparaat aangestuurd. De provincie stelt € 30.000 beschikbaar gesteld vanuit het budget Toekomstgerichte landbouw.


Door de inzet van Weed robots kunnen landbouwers besparen op menskracht, gewasbeschermingsmiddelen en diesel (want er is geen trekker nodig). Dat betekent winst voor de boer en voor het milieu. De proef maakt onderdeel uit van het zogenaamde 5G Field Lab Rural Drenthe 2019. Het is een vervolg op een proef die eind 2018 werd uitgevoerd met de inzet van drones. De test wordt uitgevoerd op proefboerderij t ‘Kompas van WPR in Valthermond en is gericht op het ontwikkelen van nieuwe mogelijkheden voor toepassing van automatisering in de precisielandbouw.

KPN stelt de technische voorzieningen beschikbaar voor de proef en zorgt voor het testen daarvan. Via het 5G-netwerk van KPN kunnen gegevens waar de robot mee werkt, zeer snel uitgewisseld worden. WPR organiseert twee testmomenten op de proefboerderij en zorgt voor de benodigde software. Het eerste testmoment is eind mei uitgevoerd, in augustus volgt het tweede.

Bron: https://channelconnect.nl/iotdossier/2019/06/07/drenthe-test-5g-robot-om-onkruid-te-bestrijden/