Datum
20 mei 2019

Innovatiedag 2019: Conviso Smart – een alternatief systeem voor onkruidbeheersing in suikerbieten

Op dinsdag 28 mei 2019 organiseert InnovatieVeenkoloniën, in samenwerking met IRS, Avebe, Suiker Unie, Wageningen University & Research en Sensus, alweer haar derde Innovatiedag. Dit jaar met het thema: Dág, onkruid!


Op dit moment lijkt het erop dat de toelating van een aantal belangrijke middelen voor de bieten binnen enkele jaren dreigt te vervallen. Daarnaast worden veel actieve stoffen van bekende herbiciden in bieten de komende jaren opnieuw beoordeeld, waarbij een nieuwe toelating (herregistratie) niet vanzelfsprekend is. Nieuwe mogelijkheden van onkruidbestrijding in bieten, zoals een door KWS ontwikkeld Conviso Smart systeem, kunnen erg belangrijk zijn in de toekomst. De praktische waarde kan beoordeeld worden in de proeven van het IRS.

KWS heeft een nieuw systeem ontwikkeld, waarbij een ALS-tolerant bietenras is ontwikkeld, waarin bepaalde ALS-remmers (specifieke herbiciden) ingezet kunnen worden. Momenteel is één middel hierin toegelaten, namelijk Conviso One. Dit middel laat een goede bestrijding zien op veel breedbladige en grasachtige onkruiden. Aangezien bij het gebruik van ALS-remmers een verhoogd risico is op resistentie, is het belangrijk om dit middel verstandig te gebruiken. Conviso One wordt getoetst als onkruidbestrijdingsmiddel zonder en met diverse andere middelen. Ook wordt een proef aangelegd om de bestrijding van aardappelopslag met dit middel te beoordelen. 

Wilt u zich aanmelden voor de Innovatiedag? Dat kan via deze link!