Datum
10 april 2019

Stage Manon Hagting

Hoihoi,

Ik zal me zelf even voorstellen; mijn naam is Manon Hagting en ik ben 15 jaar oud en ik loop vanaf 8 april t/m 18 april stage bij Innovatieveenkoloniën (en bij WUR proefbedrijf 't Kompas en Kooijenburg).


In mijn vrije tijd voetbal ik bij V.V. Rolderboys in MO-17 en rijd ik paard. Mijn ouders hebben een akkerbouw-pluimvee bedrijf in Grolloo. Ik ga in Assen naar school, Terra Assen, wanneer ik dit heb afgerond wil ik graag akkerbouw doen op Terra Emmen of Groningen.

Deze twee weken zal ik met Rieke Grooten (medewerker Innovatieveenkoloniën en WUR) meelopen in de werkzaamheden die zij verricht en zal ik haar daarbij helpen.Ik zal ook en af en toe bij WUR open teelten locatie Valthermond en Marwijksoord meekijken. Ik krijg dus deze weken van alles wat mee;).
 

- Mijn eerste stage week -

 

Maandag 8 april:

Maandag ochtend heb ik meegedaan met de akkerbouw les van Terra MBO die hier (op de proefboerderij WUR proefbedrijf 't Kompas en Kooijenburg) gegeven word. Eerst een stukje theorie en koffie. We hebben het gehad over leveringsrecht, leveringsafspraak, leveringsplicht en over tarwe. Vervolgens zijn we het veld in gegaan de theorie toe te passen in de praktijk.

 

Dinsdag 9 april:

Gisteren ben ik een dag met Leo mee geweest, hij heeft mij geleerd aardappelen beoordelen. Ook hebben we nog even bij de tarwe gekeken om te controleren hoe groot de afstand tussen de knopen is. Tussendoor ben ik nog met Rieke op pad geweest om een paar plaatjes te schieten van het zaaien van de zomertarwe;).

 

Woensdag 10 april:

In de ochtend ben ik aan de slag geweest met de website, Twitter en heb ik een verslagje op Facebook geplaatst over de voorgaande stage dagen. In de middag hebben we met verschillende partijen om tafel gezeten, in verband met het organiseren van de bodemdag op woensdag 12 juni.

 

Donderdag 11 april:

Met twee studenten van Aeres Hogeschool Dronten agrarisch ondernemerschap akkerbouw ben ik bezig geweest met helpen organiseren van de Innovatiedag. Ik heb me met name bezig gehouden met de route en logistiek. Daarna een overleg met de projectleider van de Innovatiedag om alles rondom de route en logistiek op een rijtje te zetten.

 

Vrijdag 12 april:

Ik ben vandaag gestart met het uitwerken van enkele Facebook, website en Twitter verslagen. Vervolgens een overleg met Jurgen Maassen gehad over de organisatie van de Innovatiedag. Daarna als de brandweer het land op om een paar mooie plaatjes te schieten van het kunstmest strooien en andere grondbewerkingen. Toen een overleg met twee studenten van Terra MBO over een ideaal veenkoloniaal groenbemester mengsel. Na het overleg: naar de groenbemester proef geweest om te tellen hoeveel insecten, kevertjes, vliegjes of andere beestjes er in de potjes zaten (zie foto).
 

- Mijn tweede stage week - 

Maandag 15 april:

Maandag: het begin van de laatste stage week.

Ik heb weer met de studenten van Terra MBO (Emmen) meegedaan met hun akkerbouw les. We hadden eerst weer stukje theorie met koffie. Daarna zijn we bij het pootgoed geweest en zijn we het veld in geweest. Deze dag heb ik ook de website (www.innovatieveenkolonien.nl) en Twitter bijgewerkt, heb ik de gemaakte foto’s op het ‘screen’ gezet die je bij de ingang van het gebouw te zien zijn en heb ik een lobby document bijgewerkt.

 

Dinsdag 16 april:

Deze dag zijn we direct gestart met het stagebezoek (een leraar van school die komt kijken hoe je je voelt op stage en of je het leuk hebt). Het gesprek verliep goed! Vervolgens de grote zaal voorzien van koffie/thee voor Agrifirm die hier een vergadering hield. De rest van de dag bezig geweest met foto’s maken van: het spitten van de aankomende #cichorei veldjes, van het bieten zaaien en het nemen van de #grondmosters. Na afloop deze foto’s uitgezocht en gepubliceerd (heb me er iets op verkeken hoelang dit duurt....) op Facebook en Twitter.

 

Woensdag 17 april:

De dag weer gestart met foto’s maken van het #cichorei zaaien. Daarna een communicatie overleg met Van Delden Works, analyse rapporten in een tabel gezet en een verslagje geschreven.

Het was een mooi rustig en effectief dagje op het kantoor.

 

Donderdag 18 april:

Mijn laatste stage dag bij Innovatie Veenkoloniën en WUR proefbedrijf 't Kompas en Kooijenburg...

Vanmorgen eerst verder gewerkt aan mijn stage opdrachten.

Het personeel van Avebe was er voor hun jaarlijkse traditie: het poten van eigen aardappel proefvelden. De proeven en demo’s zijn te bewonderen op 10 juli bij het 100 jarige bestaan van de Avebe! Hier heb ik nog wat ‘plaatjes’ van geknipt, vervolgens gelijk doorgegaan met de camera want de medewerkers waren ook machinaal aan het poten ;).

Ik heb een super leuke, leerzame en vooral gezellige week gehad waarin ik veel nieuwe mensen heb leren kennen en veel nieuwe dingen heb geleerd!

Super bedankt voor het lieve kaartje en chocola!