Datum
24 april 2018

Praktijktesten 5G in Valthermond

Proefbedrijf ’t Kompas in Valthermond (onderdeel van Wageningen University en Research) wordt één van de zogeheten ‘5-G Field Labs’. KPN gaat in Valthermond samen met Wageningen University en Research, InnovatieVeenkoloniën, Provincie Drenthe, AB Drone, Agrifac en de gemeente Borger-Odoorn een pilot 5G met precisielandbouw uitvoeren.


In de huidige bedrijfsvoering van veel telers is precisielandbouw al bijna niet meer weg te denken. Door de nauwkeurigheid van de technologie kan een teler efficiënter en duurzamer om gaan met gewasbeschermingsmiddelen, meststoffen en brandstof. Echter wordt er op dit moment (nog) weinig gebruik gemaakt van de mogelijkheden die de technologie biedt.

Een pilot 5G in  de (precisie)landbouw zou kunnen leiden tot veel mogelijkheden en toepassingen. 5G kan er voor zorgen dat er snelheden gehaald worden tot ruim boven de gigabit per seconde. Deze snelheden leiden tot snelle dataverwerking en sterkere verbindingen die nodig zijn om bijvoorbeeld de machine rechtstreeks door een drone aan te sturen.

InnovatieVeenkoloniën heeft gereageerd op een oproep van voormalig staatssecretaris van Dam. Van Dam heeft in februari 2017 een nationale proeftuin precisielandbouw aangekondigd waar de nieuwste uitvindingen, prototypes en technologieën in praktijk kunnen worden getest en doorontwikkeld. De nationale proeftuin precisielandbouw zou in Noord Nederland te realiseren zijn met daarin als belangrijke verbinding één locatie met alle faciliteiten; proefbedrijf ’t Kompas (WUR) & InnovatieVeenkoloniën.