Bijeenkomst Innovatie Biodiversiteit Veenkoloniën
Graag nodigen wij u uit voor een groepsbijeenkomst op woensdag 15 september aanstaande om onze ervaringen en resultaten met u te delen inzake Bodembedekking en Combi Akkerranden, Taluds en Slootkantenbeheer.
Het Veenkoloniale landschap kenmerkt zich door lange smalle percelen met wijken. In dit landschap werkt het project Innovatie Biodiversiteit Veenkoloniën aan het verbeteren van de biodiversiteit door zich te richten op de akkerbouw. Biodiversiteitsherstel kan zowel op de akkerbouw als de bodemkwaliteit een positief effect hebben. Op deze bijeenkomst tonen delen wij twee deelprojecten met u. De deelprojecten zijn Bodembedekking, en Combi akkerranden, taluds en slootkantenbeheer.
Bodembedekking
Braakliggende bodem is kwetsbaar. Het jaar-rond bedekt houden van de bodem beschermt de bodem en komt ten goede van de bodemkwaliteit en biodiversiteit. Centraal in dit project staat het onderzoeken van wat er nog mogelijk is aan bodembedekking na een laat geoogste zetmeelaardappelteelt in de Veenkoloniën.
Wat is er te zien?
In het najaar van 2020 zijn op twee akkerbouwbedrijven (demonstratie)proeven aangelegd met verschillende bodembedekkers. Er is onder andere gekeken naar biomassa productie, het effect van de bodembedekkers op de bodemtemperatuur in relatie tot aardappelopslag, en er zijn verschillende manieren van inwerken in het voorjaar getest. Op deze bijeenkomst zullen de resultaten worden gedeeld en doormiddel van een kort filmpje beelden getoond van het inwerken van de bodembedekkers.
Akkerranden, taluds en slootrandenbeheer
Het waterschap stimuleert de aanleg van kruidenrijke akkerranden langs de wijken. Deze akkerrand kan de nuttige biodiversiteit vergroten en een buffer vormen tussen de landbouw activiteit en het oppervlakte water. Vaak wordt het beheer van de sloot of het talud los gezien van het beheer van de akkerrand. In dit project onderzoeken we of er voordeel te behalen valt in het af stemmen van het beheer van randen en de wijk en visa versa.
Wat is er te zien?
Op het proefbedrijf ’t Kompas worden verschillende methodes van maaibeheer vergeleken en de biodiversiteit gemonitord. Door te maaien en het maaisel af te voeren of juist door te klepelen onderzoeken we de veronkruiding van het perceel en kijken we welke rol deze vegetatie speelt voor het stimuleren van biodiversiteit. Ook kijken we hoe natuurlijk aanwezige vegetatie zich wat betreft de biodiversiteit verhoud tot 4 akkerranden mengsels die in het voorjaar en najaar ingezaaid zijn.
Tijdens deze bijeenkomst bekijken we de proefopzet en bespreken we de voor- en nadelen van alternatief slootkantenbeheer. Graag horen we jullie ervaringen en inzichten. Ook nemen we een kijkje in de bodem van de bufferstrook. Met welke omstandigheden moeten we rekening houden bij de inzaai van bufferstroken?
Programma
9.45 uur – inloop kapschuur
10.00 uur – start bijeenkomst
11.00 uur – rondgang percelen
12.30 uur – afronding programma
Laat u ons even weten of u komt? U moet zich vooraf aanmelden via WhatsApp bij Sigrid Arends op 0653151828. We moeten ons namelijk aan de RIVM maatregelen houden.
Tot dan,
Groeten van
Marianne Hoogmoed, Louis Bolk Instituut
Merlijn van den Berg, Louis Bolk Instituut
Sigrid Arends, Delphy
De partners van dit agendapunt:
Inschrijfformulier bijeenkomst Innovatie Biodiversiteit Veenkoloniën
Deel deze activiteit
Bijeenkomst Innovatie Biodiversiteit Veenkoloniën 2021
DATUM
15-09-2021
TIJD
10.00 – 12.30 uur
ADRES
Noorderdiep 211,
7876 CL Valthermond
PARTNERS
– ELFPO
– Provincie Drenthe
– Provincie Groningen
– ANOG
– AND
KOSTEN
Gratis
Vragen en contact
Heb je vragen of ideeën? Laat het ons weten!
Op de hoogte blijven
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Innovatie Veenkoloniën? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je mailbox!