Interviews

''Zo ontzettend trots!''
Als medewerkers van Innovatie Veenkoloniën zijn we erg nieuwsgierig hoe een boer omgaat met burgers, media, regelgeving en wetten. We gaan in gesprek met Luit en Anita Veenhuizen, melkveehouders met 140 melkkoeien, 75 stuks jongvee en 80 hectare grond in Musselkanaal.
''Toekomst: bouwplan akkerbouwer en veehouder combineren''
In het kader van het POP3 Kringlooplandbouw Veenkoloniën gaan we in gesprek met een aantal agrariërs. Berend Pieter Jansema heeft een akkerbouwbedrijf in het Groningse dorp Sellingen. Hij beteelt hier 200 hectare zandgrond en heeft aardappelen, suikerbieten, vezelhennep en zaaiuien in het bouwplan.
''Plantengroei is de beste diepe grondbewerking die er is''
Hoe gaat het eigenlijk met kringlooplandbouw in de praktijk? Welke vormen van kringlooplandbouw zijn er al aanwezig op de bedrijven en welke zijn dat dan? En hoe kijken agrariërs hier tegen aan? Om dit uit te zoeken gaan we onder andere in gesprek met Detmer Wage.
''Je moet het van de positieve kant zien!''
Als medewerkers van Innovatie Veenkoloniën zijn we erg nieuwsgierig hoe een boer omgaat met burgers, media, regelgeving en wetten. Tijdens het zevende interview van deze serie gaan we in gesprek met vader Harm Jan en zoon Bé Panman uit Tweede Exloërmond.
‘’Zolang er nog 4 miljoen mensen naar ‘Boer zoekt Vrouw’ kijken, maak ik mij geen zorgen’’
Als medewerker van Innovatie Veenkoloniën zijn we erg nieuwsgierig hoe een boer omgaat met burgers, media, regelgeving en wetten. Tijdens het zesde interview van deze serie schuiven we rond etenstijd aan tafel bij de gebroeders Mantingh. De oudste, Ruud, is werkzaam op het loonbedrijf van de familie. De jongste, Henk, is sinds een jaar werkzaam bij Suiker Unie. Beide hebben erg veel affiniteit met de teelt van suikerbieten.
Stoere vrouw in de agrarische sector
Als medewerker van Innovatie Veenkoloniën ben ik erg nieuwsgierig hoe een boer regelgeving en wetten die op hem afkomen in de praktijk brengt en wat dat allemaal met zich meebrengt. Het vijfde interview van deze serie is met Annelous Groenwold, een stoere vrouw in de agrarische sector.
Boereneenvoud en Feierabend
Als medewerker van Innovatie Veenkoloniën ben ik erg nieuwsgierig hoe een boer regelgeving en wetten die op hem afkomen in de praktijk brengt en wat dat allemaal met zich meebrengt. Maar ook hoe de agrarische sector in z’n algemeenheid de dialoog aangaat met de omgeving. Dit zowel met gelijkgezinden als met de ‘gewone’ burger. Om me hiervan een beeld te vormen ga ik de aankomende periode mensen werkzaam in de agrarische sector vragen hoe zij dit doen. Het vierde interview van deze serie is met, Rikus Schepers, de vrolijke vertegenwoordiger van MCV, Mechanisatie Centrum Valthermond.
'Ik kies voor loslopend vee, dat doet me veel meer…’
Als medewerker van Innovatie Veenkolonien ben ik erg nieuwsgierig hoe een boer regelgeving en wetten die op hem afkomen in de praktijk brengt en wat dat allemaal met zich meebrengt. Maar ook hoe een boer in z’n algemeenheid de dialoog aangaat met zijn omgeving. Dit zowel met gelijkgestemden, als met de ‘gewone’ burger. Om me hiervan een beeld te vormen ga ik de aankomende periode zelf akkerbouwers bevragen hoe zij dit doen. In deze nieuwsbrief het derde interview in deze serie, namelijk met Jos Steenhuis, een agrariër met vleesvee en akkerbouwland.
'Agrariër zijn is niet alleen nemen, maar ook geven!'
Als medewerker van InnovatieVeenkolonien ben ik erg nieuwsgierig hoe de theorie, zoals regelgeving en wetten, in de praktijk worden gebruikt. Maar ook hoe een boer in z’n algemeenheid de dialoog aangaat met zijn omgeving. Dit zowel met gelijkgezinden als met de ‘gewone’ burger. Om me hiervan een beeld te vormen ga ik de aankomende periode zelf akkerbouwers uitvragen hoe zij dit doen. In deze nieuwsbrief het tweede interview van de serie, André Trip in Nieuw-Buinen, een akkerbouwer met een groot sociaal hart.
Vergroening in de praktijk: de bodem is je boterham
Vlak voor het interview verdiep ik me nog even opnieuw in de wereld van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) en dan met name de vergroeningsplicht. Het document dat ik lees heeft veel gedetailleerde informatie en eerlijk gezegd ben ik geneigd halverwege af te haken. Hoe doet een akkerbouwer dit? Hoe gaat hij om met het thema verplichte vergroening binnen zijn bouwplan. Vragen voor Gerard Manning.