Datum
26 september 2013

Graanhaantjes: natuurlijke plaagbeheersing

Met bloeiende akkerranden kunnen natuurlijke vijanden van bladluizen gestimuleerd worden. In geïntegreerde gewasbescherming kan dat  winst voor portemonnee, natuur én milieu betekenen. In de graanteelt kan echter het Graanhaantje (een keversoort) alsnog reden zijn om insecticiden te moeten gebruiken.


In dit praktijknetwerk zoeken we de natuurlijke vijanden van Graanhaantjes en werkwijzen om granen geïntegreerd tegen deze plaag te beschermen.

Zoekwoorden: Teeltoptimalisatie graangewassen, natuurlijke plaagbestrijding

Factsheet geïntegreerde beheersing van het graanhaantje

Elke graanteler kent ze wel, maar verrassend weinig telers weten hoe graanhaantjes leven en wanneer zij schade aanrichten. Toch blijkt dit insect de belangrijkste reden te zijn voor graantelers om insecticiden (pyrethroïden) te gebruiken. Om te zorgen dat telers met meer kennis van zaken met gewasbescherming bezig zijn, verdiept het Praktijknetwerk Graanhaantje zich in de biologie en de geïntegreerde beheersing van het graanhaantje. Want wist u al dat “het” graanhaantje niet bestaat? Er is een aantal nauwverwante keversoorten die zich voeden op granen en grassen, maar toch net iets verschillen. De slijmerige larven van graanhaantjes kunnen schade veroorzaken aan graan.
In de nieuwe factsheet van het Louis Bolk Instituut is een aantal wetenschappelijke feiten op een rijtje gezet. U vindt antwoord op vragen als ‘Kun je graanhaantjes zonder chemische middelen de baas? En zo ja, hoe doe je dat dan?’

De factsheet is te downloaden