Datum
01 oktober 2014

Lessen uit de gemechaniseerde spinnerij

Zomer 2014. De deelnemers aan het Praktijknetwerk Zwoele Drentse vachten hebben geconstateerd, dat de consumentenvraag naar producten vooral is gericht op pakketverkoop van ontwerpen met daarbij de bijbehorende materialen, inclusief de benodigde wol. Het accent ligt hierbij op de hand-gesponnen wol, maar ook de vraag naar machine-gesponnen wol lijkt interessant.


Daarnaast is er een kleine, maar groeiende markt naar reeds verwerkte producten. Op de eerste plaats betreft dit de kleine snuisterijen, zoals eierwarmers en kleine tasjes. Daarnaast worden er steeds vaker ook grotere creaties verkocht, zoals kussens en vesten. De markt voor extra grote producten, zoals kleden en plaids lijkt vooralsnog klein, vooral vanwege de prijs. Het Praktijknetwerk wil zich daarom o.a. oriënteren op de (semi-) industriële verwerking van vachten tot wollen garens en gebreide ontwerpen.

Een paar deelnemers aan het Praktijknetwerk Zwoele Drentse vachten hebben in de zomer van 2014 samen met fotograaf Rixt de Boer een excursie gehouden naar Hjeholt’s Uldspinderi in Denemarken. Het doel van de excursie was om het gemechaniseerde spinproces te bestuderen en daaruit lessen te trekken. Enerzijds betreffen dit lessen over de voorbereiding voor de aanvoer van vachten naar de spinnerij en de technische mogelijkheden van de verwerking tot garens. Anderzijds betreffen dit inzichten over het economisch perspectief van de gesponnen wol. In het verslag in de bijlage staat de technische beschrijving van het spinproces en het geleerde. Daarnaast zal de fotograaf een foto-documentaire publiceren op Internet.

Een verslag van deze excusie is hier te lezen, de engelstalige versie hier