Over ons

Keten- en gebiedspartijen, onderzoek, onderwijs en overheden werken samen binnen de Stichting Innovatie Veenkoloniën. Samen werken we aan toekomstbestendige landbouw met een gezond verdienvermogen in het Veenkoloniale gebied. Hoe doen we dat? Dit doen wij door het uitvoeren van projecten en agrarisch ondernemers in het gebied informeren en ondersteunen bij het maken van keuzes voor een duurzame en toekomstbestendige bedrijfsvoering.

Organogram januari 2023

Doelstelling

Denk je aan Innovatie Veenkoloniën dan denk je aan een sterk en flexibel netwerk. Een netwerk VAN, VOOR en DOOR ondernemers in en rond de Veenkoloniën. Om ons doel te kunnen bereiken werken we nauw samen met overheden, het onderwijs en onderzoeksinstellingen. We horen je denken: wat is het uiteindelijke doel van het samenwerkingsverband? Ons streven is om ervoor te zorgen dat agrariërs op den duur onafhankelijk kunnen zijn van extra overheidssteun.

Hoe we dat willen bereiken? Door optimaal inzet van ons professioneel en innovatief netwerk met als doel om het rendement van de boerenonderneming te verhogen en te verduurzamen.

Huidige programma

Voortdurend innoveren en verduurzamen van de agrarische sector zijn dé pijlers in het Strategisch Landbouwplan Veenkoloniën 2020-2024.  Als we dit concreet maken, dan hebben we het over onder andere het versterken van het verdienmodel van agrarische ondernemers en het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid. Ook het sluiten van (regionale) kringlopen, natuurinclusieve landbouw en de teelt van eiwitgewassen zijn onderdeel van ons programma. Ons volledige uitgewerkte programma is hieronder te downloaden (Strategisch Landbouwplan Veenkoloniën 2020-2024).

Download bestand

Partners

Er zijn een aantal partners betrokken bij Innovatie Veenkoloniën en samen zijn projecten opgestart die bijdragen aan de doelen. Je kunt hier een actieve rol in spelen. Indien je geïnteresseerd bent in meer informatie over ons of onze projecten, neem dan vooral contact op. Wij komen ook graag bij je langs, maar in Valthermond langskomen kan natuurlijk ook!

Neem contact op

De partners van Innovatie Veenkoloniën

Samenwerkingspartners Kenniswerkplaats

Als Kenniswerkplaats werken we samen met meerdere kennisinstellingen, zoals Terra en Van Hall Larenstein. Studenten, docenten en onderzoekers werken samen met de gebiedspartners. Ze zoeken naar innovatieve oplossingen voor de Veenkoloniën. Het doel van de Kenniswerkplaats is dat studenten (1) zich bewust worden van regionale vraagstukken en (2) betrokken zijn bij regionale vraagstukken.

Team

Het team van Innovatie Veenkoloniën heet u van harte welkom!

Programmabureau:

Kenniswerkplaats:

Innovatie Veenkoloniën Regiegroep

De Regiegroep Innovatie Veenkoloniën is eindverantwoordelijk voor (1) de realisatie van de beoogde en afgesproken doelen, (2) het toetsen van nieuwe initiatieven en projecten aan de doelen van het Innovatieprogramma en (3) het budget beschikbaar stellen.

Boerenraad:

In 2016 is de Boerenraad opgericht. Elf boeren uit de regio nemen hierin zitting. De Boerenraad denkt mee bij de opzet van projecten en bij belangrijke thema’s die aandacht verdienen. Op dit moment zijn de volgende boeren onderdeel van de Boerenraad:

– Harjo Hoiting, Eexterveen
– David de Buck, Nieuweroord
– Willem Hoving, Eursinge
– Harm Jan Martens, Nieuwediep/Gasselternijveen
– Gerko Kaput, Bellingwolde
– Gerben Germs, Erica
– Jan Bartelds, Klazienaveen
– Roelof Jan Wollerich, Nieuw Buinen
– Kor Kamphuis, Kielwindeweer
– Geert Jan Smegen, Valthe

Agenda voor de Veenkoloniën

Tot op de dag van vandaag hebben de Gronings-Drentse Veenkoloniën te maken met een hardnekkige sociaaleconomische positie. Om deze hardnekkige positie aan te pakken zal op diverse fronten inzet moeten plaatsvinden.

Innovatie Veenkoloniën werkt nauw samen met de Agenda voor de Veenkoloniën. De Agenda voor de Veenkoloniën zet zich in voor een Natuurinclusief platteland en is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw. Voor meer informatie kun je hun website bezoeken.

Meer weten over Innovatie Veenkoloniën?

Neem contact met ons op!

Innoveren doen we samen!

Vragen en contact

Heb je vragen of ideeën? Laat het ons weten!

06 – 51 67 81 51

06 – 55 39 87 71

info@innovatieveenkolonien.nl

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Innovatie Veenkoloniën? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je mailbox!