Doelstelling
Denk je aan Innovatie Veenkoloniën dan denk je aan een sterk en flexibel netwerk. Een netwerk VAN, VOOR en DOOR ondernemers in en rond de Veenkoloniën. Om ons doel te kunnen bereiken werken we nauw samen met overheden, het onderwijs en onderzoeksinstellingen. We horen je denken: wat is het uiteindelijke doel van het samenwerkingsverband? Ons streven is om ervoor te zorgen dat agrariërs op den duur onafhankelijk kunnen zijn van extra overheidssteun.
Hoe we dat willen bereiken? Door optimaal inzet van ons professioneel en innovatief netwerk met als doel om het rendement van de boerenonderneming te verhogen en te verduurzamen.
Huidige programma
Voortdurend innoveren en verduurzamen van de agrarische sector zijn dé pijlers in het Strategisch Landbouwplan Veenkoloniën 2020-2024. Als we dit concreet maken, dan hebben we het over onder andere het versterken van het verdienmodel van agrarische ondernemers en het verbeteren van de bodemvruchtbaarheid. Ook het sluiten van (regionale) kringlopen, natuurinclusieve landbouw en de teelt van eiwitgewassen zijn onderdeel van ons programma. Ons volledige uitgewerkte programma is hieronder te downloaden (Strategisch Landbouwplan Veenkoloniën 2020-2024).
Download bestand
Partners
Er zijn een aantal partners betrokken bij Innovatie Veenkoloniën en samen zijn projecten opgestart die bijdragen aan de doelen. Je kunt hier een actieve rol in spelen. Indien je geïnteresseerd bent in meer informatie over ons of onze projecten, neem dan vooral contact op. Wij komen ook graag bij je langs, maar in Valthermond langskomen kan natuurlijk ook!
Neem contact op
Samenwerkingspartners Kenniswerkplaats
Als Kenniswerkplaats werken we samen met meerdere kennisinstellingen, zoals Terra en Van Hall Larenstein. Studenten, docenten en onderzoekers werken samen met de gebiedspartners. Ze zoeken naar innovatieve oplossingen voor de Veenkoloniën. Het doel van de Kenniswerkplaats is dat studenten (1) zich bewust worden van regionale vraagstukken en (2) betrokken zijn bij regionale vraagstukken.
Team
Het team van Innovatie Veenkoloniën heet u van harte welkom!
Innovatie Veenkoloniën Regiegroep
De Regiegroep Innovatie Veenkoloniën is eindverantwoordelijk voor (1) de realisatie van de beoogde en afgesproken doelen, (2) het toetsen van nieuwe initiatieven en projecten aan de doelen van het Innovatieprogramma en (3) het budget beschikbaar stellen.
Boerenraad:
In 2016 is de Boerenraad opgericht. Elf boeren uit de regio nemen hierin zitting. De Boerenraad denkt mee bij de opzet van projecten en bij belangrijke thema’s die aandacht verdienen. Op dit moment zijn de volgende boeren onderdeel van de Boerenraad:
– Harjo Hoiting, Eexterveen
– David de Buck, Nieuweroord
– Willem Hoving, Eursinge
– Harm Jan Martens, Nieuwediep/Gasselternijveen
– Gerko Kaput, Bellingwolde
– Gerben Germs, Erica
– Jan Bartelds, Klazienaveen
– Roelof Jan Wollerich, Nieuw Buinen
– Kor Kamphuis, Kielwindeweer
– Geert Jan Smegen, Valthe
Agenda voor de Veenkoloniën
Tot op de dag van vandaag hebben de Gronings-Drentse Veenkoloniën te maken met een hardnekkige sociaaleconomische positie. Om deze hardnekkige positie aan te pakken zal op diverse fronten inzet moeten plaatsvinden.
Innovatie Veenkoloniën werkt nauw samen met de Agenda voor de Veenkoloniën. De Agenda voor de Veenkoloniën zet zich in voor een Natuurinclusief platteland en is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Regiodeal Natuurinclusieve Landbouw. Voor meer informatie kun je hun website bezoeken.