Actueel
05-10-2018
‘’Zolang er nog 4 miljoen mensen naar ‘Boer zoekt Vrouw’ kijken, maak ik mij geen zorgen’’
Als medewerker van Innovatie Veenkoloniën zijn we erg nieuwsgierig hoe een boer omgaat met burgers, media, regelgeving en wetten. Tijdens het zesde interview van deze serie schuiven we rond etenstijd aan tafel bij de gebroeders Mantingh. De oudste, Ruud, is werkzaam op het loonbedrijf van de familie. De jongste, Henk, is sinds een jaar werkzaam bij Suiker Unie. Beide hebben erg veel affiniteit met de teelt van suikerbieten.
04-10-2018
5G Field Lab: demodag
Woensdag 3 oktober is door Provincie Drenthe, Agrifac, KPN, DroneHub, Wageningen University & Research en InnovatieVeenkoloniën de pilot 5G Field Lab gelanceerd op proefbedrijf 't Kompas. Als testcase is variabele loofdoding op basis van dronebeelden gebruikt.
08-08-2018
Druppelirrigatie, een innovatie in Pioenrozen
Vanuit het project “Verdere kennisverspreiding Kennis Praktijknetwerken in de Veenkoloniën” is door Delphy een boerenwerkbijeenkomst aangelegd bij Mts Bergsma te Boyl waarbij druppelirrigatie wordt toegepast in het tweejarige gewas Pioenrozen. Pioenrozen is een groeiend gewas in de Veenkoloniën.
03-07-2018
''Schoon erf, schoon water''
Het project “Schoon erf, schoon water Veenkoloniën” gaat van start in het Drentse deel van de Veenkoloniën in het beheergebied van Waterschap Hunze en Aa’s. Het project wordt gesubsidieerd door Provincie Drenthe en Waterschap Hunze en Aa’s. Akkerbouwers, loonwerkers en melkveehouders, die met gewasbeschermingsmiddelen op hun erf werken, kunnen hierbij subsidie kunnen krijgen voor het doen van investeringen om erfemissie te voorkomen.
04-06-2018
Terugblik: Veenkoloniale Aardappeldag
Op donderdag 31 mei vond dé veenkoloniale aardappeldag plaats. De dag is georganiseerd door de stuurgroep Plan van aanpak AM (Avebe, BO Akkerbouw, LTO Nederland, Werkgroep Zetmeelaardappelen, Stichting TBM en Nederlandse Akkerbouw Vakbond) en Innovatie Veenkoloniën in samenwerking met Wageningen University & Research in Valthermond.
10-05-2018
Uitnodiging: Aardappeldag 31 mei
Tijdens de Veenkoloniale Aardappeldag staat de aardappel centraal. Zowel in de ochtend als in de middag wordt een mix van bestaande en nieuwe technieken gedemonstreerd die een bijdrage leveren aan de bestrijding van de aardappelopslag. De aardappelopslag veroorzaakt niet alleen veel werk, maar dreigt ook te leiden tot een sterke vermeerdering van aaltjes in de bodem.