Nieuws overzicht

 

Bezoek LNV aan de Veenkoloniën

Het nieuwe GLB krijgt steeds meer vorm, al is het met horten en stoten. En ondanks dat nog niet alles bekend is, worden er door veel adviseurs voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd over het nieuwe GLB. Maar zien we door de bomen, die in het nieuwe GLB als landschapeselement kunnen worden aangemerkt, nog wel het bos ? Hoe zit het nu met de relatie tussen het GLB en het 7e actieprogramma nitraatrichtlijn en wanneer kunnen we nu eindelijk aan de slag met de tool? Allemaal vragen die aan de orde kwamen donderdag 17 november toen, na de eerste bijeenkomst in juni, een delegatie van LNV in Valthermond kwam voor een tweede bezoek.

Makkelijker kunnen we het niet maken, moeilijker wel

Eerlijk gezegd is het er in de afgelopen maanden niet duidelijker op geworden. Zeker het samenspel tussen het GLB en het 7e actieprogramma nitraatrichtlijn is complex. Niet in de laatste plaats doordat er een verschil is tussen wat Nederland vanuit Europa als voorwaarden meekrijgt en dat wat binnen Nederland dan weer in regelgeving moet worden vertaald. En dat vertalen kost tijd, waardoor nu ook door LNV wordt aangegeven dat 2023 een overgangsjaar is. Kortweg komt het erop neer dat, wanneer er door de onduidelijkheid keuzes worden gemaakt die niet passen binnen het GLB, je hier geen sanctie c.q. strafkorting krijgt opgelegd en in november 2023 nog de mogelijkheid heb om het te herstellen. Mooi, maar de pijn blijft dat veel agrariërs zullen teruggaan in GLB-bedragen en het behalen van genoeg punten voor de eco-regeling met een Veenkoloniaal bouwplan bijna niet mogelijk is.

Veenkoloniale ecoregelingen

Als je de tool van het GLB al eens hebt gebruikt, kom je er al snel achter dat het halen van brons voor de ecoregeling niet mogelijk is, zonder een flinke impact op je bedrijfsvoering en verdienvermogen. Om over de haalbaarheid voor zilver en goud maar niet te spreken. Vooral de doelen voor het klimaat zijn binnen de huidige ecoregelingen niet passend voor het Veenkoloniale bouwplan. In het gesprek met LNV hebben we er dan ook op aangedrongen om deze uit te breiden. Innovatie Veenkolonien, waar belangrijke spelers uit het Veenkoloniale bouwplan samenwerken, wil daar graag bij helpen. Zowel met het ontwikkelen van praktische ecoregelingen die aansluiten bij de dagelijkse Veenkoloniale praktijk als het voorkomen van een concurrentieslag tussen ecoregelingen en ANLB. Dit aanbod is door LNV met beide handen aangepakt en een vervolgafspraak om daar verder over door te praten wordt binnenkort gemaakt.

Deel dit nieuwsbericht

Meest recente nieuwsberichten

Meer weten over Innovatie Veenkoloniën?

Neem contact met ons op!

Innoveren doen we samen!

Vragen en contact

Heb je vragen of ideeën? Laat het ons weten!

06 – 51 67 81 51

06 – 55 39 87 71

info@innovatieveenkolonien.nl

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Innovatie Veenkoloniën? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je mailbox!