Nieuws overzicht

Ook veel agrariërs in de Veenkoloniën hebben in december de eerste GLB-gelden ontvangen. Let op dit is een eerste voorlopige uitkering. Zoals op de site van RVO is te lezen: deze eerste betaling is opgebouwd uit een bedrag van € 150,- per hectare en voor de eerste 40 ha € 46,-. Dit is een deel van de basispremie die definitief kan oplopen tot minimaal € 207,- per hectare en voor de eerste 40 ha een bedrag van € 54,-.

En nu maar wachten op de rest

De rest van de uitbetaling kan uiterlijk 30 juni 2024 worden verwacht, maar daar gaan nog veel controles en besluiten aan vooraf. Bijvoorbeeld controles op de aantal opgegeven hectares en controles op de opgegeven eco-regelingen.

Veel water door de zee

Al heeft de minister de € 207,- en € 54,- voor de basispremie gegarandeerd, de hoogte van de uiteindelijke uitbetaling blijft onzeker. De minister geeft aan dat er flink wordt onderhandeld in Europa voor een hogere bijdrage, met name van de eco-regeling. Daarvoor moet nog heel wat water door de zee vloeien , zowel wat betreft de toestemming van Europa, als het besluit om extra geld beschikbaar te stellen in Nederland.

Opbrengsten onzeker

Als agrariërs zijn we gewend dat opbrengsten onzeker zijn. Zeker met dit extreem natte najaar, waardoor er nog steeds gewassen in de grond zitten en de kwaliteit te wensen overlaat. Maar dat ook de opbrengsten van “het GLB-gewas”  onzeker zijn is een flinke domper. Mede omdat we ook in de Veenkoloniën hebben laten zien dat we ons Veenkoloniale bouwplan willen verduurzamen.

Ook in 2024 wordt het weer flink puzzelen

Ook voor het bouwplan in 2024 moet de gecombineerde opgave weer worden ingevuld. Dat wordt weer flink puzzelen. In het kader van het GLB-project binnen Innovatie Veenkoloniën wordt hard gewerkt om  agrariërs inzicht te geven om een optimale invulling aan hun  Veenkoloniale bouwplan. Houdt daarom de site www.innovatieveenkolonien.nl en de Veenkoloniale Vlogs goed in de gaten.

Meest recente nieuwsberichten

Meer weten over Innovatie Veenkoloniën?

Neem contact met ons op!

Innoveren doen we samen!

Vragen en contact

Heb je vragen of ideeën? Laat het ons weten!

06 – 51 67 81 51

06 – 55 39 87 71

info@innovatieveenkolonien.nl

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Innovatie Veenkoloniën? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je mailbox!