Nieuws overzicht

Gedeelde grond, een initiatief van onze partner Rabobank in samenwerking met debatbureau de Balie. Een mooi initiatief om ons gebiedsplan, waar hard aan is gewerkt, onder de aandacht te brengen.

De zaal zat goed vol

Rond half 8 begon de grote zaal in het Boschhuis in Ter Apel goed vol te stromen. Uiteindelijk zaten er meer dan honderd mensen in de zaal. De avond kon beginnen.

Kom je van het veen of het zand?

Frank Westerman, de schrijver van onder andere de graanrepubliek, trapte af met een persoonlijke bespiegeling van het gebied. Geboren in Emmen en opgegroeid in Assen. Hij gaf de verschillen aan tussen het veen en het zand. De centrale vraag van de avond, kom je van het veen of het zand?

Van Europa tot Valthermond

Na een ruimtelijk bespiegeling van het gebied door landschapsarchitect Thomas Jansen, bedenker van de klimaatonderlegger en Tanja Beuling, programmamanager IVK, kwam Europa in beeld. In een levendig gesprek tussen Iris Bouwers, vooral boerin met een Veenkoloniaal bouwplan en Mohammed Chahim, lid van het Europees parlement (PvdA) werd duidelijk dat het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) niet altijd goed werkt in de dagelijkse praktijk. Martin Eising, directeur Rabobank Drenthe, gaf aan dat daarom de Rabobank was aangesloten bij Innovatie Veenkolonien, waar met het gezamenlijk  maken van een gebiedsplan in de Veenkoloniën zo goed mogelijk wordt aangesloten bij de boerenpraktijk.

Dicht bij de praktijk

Dat ook een Europarlementariër graag wil leren van de praktijk,  bewees Mohammed door de kennis die hij die middag had opgedaan bij de proefboerderij in Valthermond te benoemen. De praktijk die nog meer werd belicht toen Marleen de Rond, voorzitter IVK en directeur Agro Avebe en Jeroen Hartsuiker, wethouder Borger Odoorn op het podium plaatsnamen. “Hier in de Veenkoloniën steken we de handen uit de mouwen, willen we innoveren. Daarom is het zo mooi dat we als deelnemende partijen samen het gebiedsplan hebben gemaakt” vertelde Marleen. “En natuurlijk zijn er uitdagingen en komt er een spannende tijd aan maar een mooi en efficiënt landbouwgebied als de Veenkoloniën kunnen deze uitdagingen aan, zeker als we daar in samenwerken”.

Deel dit nieuwsbericht

Meest recente nieuwsberichten

Meer weten over Innovatie Veenkoloniën?

Neem contact met ons op!

Innoveren doen we samen!

Vragen en contact

Heb je vragen of ideeën? Laat het ons weten!

06 – 51 67 81 51

06 – 55 39 87 71

info@innovatieveenkolonien.nl

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Innovatie Veenkoloniën? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je mailbox!