Nieuws overzicht

Interview met Johan Booij

Wat doet de WUR voor de organisatie van de Innovatiedag?

Op 2 juni is de Innovatiedag op het Innovatiecentrum in Valthermond. Een dag voor en door de Veenkoloniën. Maar wie zijn nu eigenlijk de gezichten achter de organisatie? We gingen in gesprek met Johan Booij van de WUR (Wageningen University and Research).

Onderzoeker precisielandbouw

Johan is onderzoeker precisielandbouw bij WUR Open Teelten en werkt vanuit zijn standplaats Valthermond. Bij precisielandbouw gebruik je sensoren en data om heel precies de bodem en gewas te monitoren binnen een perceel en die informatie om te zetten naar plaats specifieke adviezen voor gewasbescherming en nutriënten. Hoe dat te doen, dat onderzoekt Johan graag. De Veenkoloniën is vanwege de grote perceel variatie is dan ook uitermate interessant. Naast het onderzoek werken Johan en zijn collega’s ook aan apps die de boer kan gebruiken voor advies en om taakkaarten voor machines te maken. Denk bijvoorbeeld aan een stikstofbijbemesting in aardappelen op basis van drone of satellietbeelden, maar ook een modelmatige irrigatieadvies. In de laatste paar jaren zijn er ook tal van projecten bijgekomen die zich richten op camera gestuurde toepassingen als onkruidrobots.

Project TIP

Om kennis over precisielandbouw over te dragen naar ondernemers in het gebied, zijn WUR, het Hilbrand Laboratorium, Terra MBO en de Databoerin in 2020 gestart met het project TIP: Toepassing Innovatieve Precisietechniek. Vanuit dit project organiseren ze workshops, trainingen, velddemonstraties en begeleiden ze een studiegroep om ondernemers en studenten te helpen met precisielandbouw. Hierbij wordt bijv. gekeken naar bodemvariatie, gebruik van toepassingen voor aardappelen, maar ook gebruik van drones en robotisering.

Robotisering en HiTech

Om de huidige ontwikkelingen rondom robotisering en HiTech te demonstreren, is Johan betrokken bij de organisatie van de Innovatiedag en bij de uitwerking van de verschillende rondgangen. Er worden verschillende bedrijven uitgenodigd om in het veld of op de bedrijvenmarkt hun producten te laten zien om de bezoekers in de breedte kennis te laten maken met de nieuwste technieken.

Waarom mag je de Innovatiedag volgens Johan niet missen?

De uitdagingen voor het akkerbouwbedrijf van de Veenkolonien voor nu en de komende 10 jaar zijn groot. De beschikbaarheid van o.a. arbeid en gewasbeschermingsmiddelen wordt steeds minder. Technologie kan hierbij helpen. De Innovatiedag is de dag om kennis op te doen van de mogelijkheden van nu en morgen en laat mogelijk een blik zien van de boerderij van de toekomst.

Valthermond, Johan Booij bij de proefboerderij

Deel dit nieuwsbericht

Meest recente nieuwsberichten

Meer weten over Innovatie Veenkoloniën?

Neem contact met ons op!

Innoveren doen we samen!

Vragen en contact

Heb je vragen of ideeën? Laat het ons weten!

06 – 51 67 81 51

06 – 55 39 87 71

info@innovatieveenkolonien.nl

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Innovatie Veenkoloniën? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je mailbox!