Nieuws overzicht

Het GLB komt naar je toe deze winter

Donderdagavond 17 november stroomde rond half acht de zaal van café Bussenmaker in Exloo al flink vol. Al was het zeker niet overvol toen de voorlichtingsbijeenkomst om acht uur van start ging. Dat was wel logisch omdat veel agrariërs, die zich in het weekend nog wilden opgeven, het bericht kregen dat het vol was. Een gemiste kans die de komende tijd vast door LNV nog wordt hersteld door het organiseren van meer bijeenkomsten.

Bufferstroken en landschapselementen

De avond was opgedeeld in verschillende onderdelen. Na elk onderdeel was er de gelegenheid om vragen te stellen door de aanwezigen in de zaal. En daar werd dan ook flink gebruik van gemaakt. Wat kan je aanmerken als non-productief, mag je een bufferstrook wel oogsten en hoe gaat het straks met het intekenen van landschapselementen, waar sloten ook onder vallen. Kritisch was de zaal over de regel dat een sloot breder dan 10 meter helemaal niet meetelt maar een sloot van 9,95 meter wel. Op zijn zacht gezegd vreemd, zeker in een gebied met veel brede wijken en sloten.

Herhaling is de kracht van de boodschap

Aan de hand van een voorbeeld bedrijf werd getoond hoe de tool werkt om te bepalen voor welke GLB-bijdrage je in aanmerking komt. Naar aanleiding van een vraag over de tool werd verzekerd dat deze in november beschikbaar is. Helaas werd daarbij aangeven dat de kaart met de landschapselementen, dus de sloten, er dan nog niet in zit. Deze komt naar verwachting in februari beschikbaar.

Met evenveel vragen als antwoorden naar huis

Al met al was het een avond waar menigeen naar huis ging met net zoveel vragen als antwoorden. Het is complexe materie, met veel impact op het Veenkoloniale bedrijf. Reden te meer om de sites van de overheid en de verschillende adviseurs goed te volgen en het verhaal meerdere keren te horen om straks in het voorjaar voor je eigen bedrijf de juiste keuze te maken.

Innovatie Veenkoloniën hard aan de slag

De partijen binnen Innovatie Veenkoloniën beseffen de grote opgave waar de agrariërs in de Veenkoloniën voor staan. Daarom gaan we ook samen hard aan de slag om te kijken hoe we de agrariërs de komende maanden kunnen helpen om de beste keuze te maken. Houd onze site en nieuwsbrief in de gaten!

Deel dit nieuwsbericht

Meest recente nieuwsberichten

Meer weten over Innovatie Veenkoloniën?

Neem contact met ons op!

Innoveren doen we samen!

Vragen en contact

Heb je vragen of ideeën? Laat het ons weten!

06 – 51 67 81 51

06 – 55 39 87 71

info@innovatieveenkolonien.nl

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Innovatie Veenkoloniën? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je mailbox!