Nieuws overzicht

Autonoom vooruitboeren

De Innovatiedag zal plaatsvinden op donderdag 2 juni aanstaande. Deze dag vindt plaats op Proefboerderij t Kompas in Valthermond. Het overkoepelende thema van deze dag is: ‘ Autonoom vooruitboeren’. Vooruitgang, toekomst en alle ontwikkelingen die daarbij horen, zullen centraal staan.

Om 9.00 uur is de algemene en centrale opening van deze dag. Daarna wordt er gestart met de rondgangen in het veld. Iedere rondgang duurt 5 kwartier en wordt gedurende de dag vier keer herhaald. De volgende thema’s zullen tijdens de rondgang aan bod komen:

Robotisering

De uitdagingen voor boeren in de Veenkoloniën voor nu en de komende 10 jaar zijn groot. De uitdagingen voor de boer worden steeds groter, terwijl het aantal handjes wat kan meehelpen op het bedrijf steeds minder wordt.
Ondertussen rijden de eerste robots al op een aantal akkers in Nederland rond. Welke kansen zijn er voor de Veenkoloniale akkerbouw met betrekking tot robotisering? Dit en nog veel meer zal behandeld worden tijdens de rondgang op 2 juni.

Onkruid

We zien dat onkruidbeheersing bij bieten en uiten een steeds grotere uitdaging wordt. Mede doordat de chemische mogelijkheden afnemen voor de toekomst. Daarnaast is ook conventionele, mechanische onkruidbestrijding een uitdaging, want dit veroorzaakt stuifschade. De vraag is dus: zijn er ook High Tech alternatieven voor de toekomst? Zeker weten! Tijdens de rondgang gaan we dieper in op het onderwerp High Tech onkruidbestrijding. Er zullen verschillende toepassingen gedemonstreerd worden die mogelijk kunnen gaan helpen in de toekomst bij deze uitdagingen.

Boerderij van de Toekomst

Iedere regio heeft kansen en (on) mogelijkheden om met de uitdagingen van de toekomst om te gaan. Dit geldt zeker voor de Veenkoloniën, die zowel qua grondsoort, landschap en gewassen uniek zijn in Nederland. Vragen die hierbij spelen:

– Welke voedingsrijke eiwitgewassen kunnen we telen?
– Hoe kan peil gestuurde drainage bijdragen aan efficiënt gebruik van water?
– Welke mogelijkheden zijn er om erfafspoeling te verkleinen?
– Hoe ziet een Boerderij van de Toekomst Veenkoloniën eruit?

Bedrijvenmarkt

Tijdens de bedrijvenbeurs tonen diverse bedrijven hun prodcuten, diensten of machines. Deze producten en diensten hebben te maken met de bovengenoemde thema’s van de Innovatiedag. Zoals de thema’s al aangeven, zijn er in de nabije toekomst technologische hulpmiddelen nodig, zoals sensoren, apps, adviesmodellen en andere werktuigen. De nieuwste ontwikkelingen zijn te zien, maar ook (bij) praten met de leveranciers is zeker mogelijk.

Deel dit nieuwsbericht

Meest recente nieuwsberichten

Meer weten over Innovatie Veenkoloniën?

Neem contact met ons op!

Innoveren doen we samen!

Vragen en contact

Heb je vragen of ideeën? Laat het ons weten!

06 – 51 67 81 51

06 – 55 39 87 71

info@innovatieveenkolonien.nl

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Innovatie Veenkoloniën? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je mailbox!