Nieuws overzicht

Op 5 juli was de informatieavond over het nieuwe GLB (Gemeenschappelijk Landbouwbeleid) in Valthermond. In 2023 gaat dit in. Het programmateam GLB, van het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vertelde over de voortgang plannen, doelen en voorwaarden van de invoering.

Drie doelen

Het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) moet ervoor zorgen dat in Europa genoeg voedsel wordt geproduceerd op een duurzame manier en om dit te bereiken zijn drie doelstellingen opgesteld:
1. Slimme veerkrachtige landbouw;
2. Milieu, biodiversiteit en klimaat;
3. Brede plattelandsontwikkeling.

Vergroeningseisen

Naast dat er meer geld beschikbaar komt voor maatschappelijke diensten, zal de directe inkomenssteun minder worden. Aangegeven is dat de belangrijkste aandachtspunten de vergroeningseisen zijn. Ook wel ‘de conditionaliteiten’ genoemd. Deze vergroeningseisen kunnen een aanvulling zijn voor de Basis Inkomsten Steun. (BIS). De boeren zelf mogen zelf gaan bedenken hoe ze het GLB gaan inpassen in het bedrijf en kunnen kiezen welke ecoactiviteiten uit de schijf van vijf ze willen gaan toepassen. Wel moet je aan alle onderdelen voldoen wil je in aanmerking komen voor een extra toeslag. In sommige gevallen zal de basisuitbetaling al lastig worden. Als je helemaal voor de biologische landbouw gaat, dan ontvang je de maximale uitbetaling.

Globaal tijdspad

Eind dit jaar zal de boer een deelname melding moeten doen. Dit kan van december 2022 tot en met januari 2023. Op 15 mei is de gecombineerde opgave. In november moet er een betalingsaanvraag gedaan worden, waarna er in december wordt uitbetaald.

ANLB blijft bestaan

Er werd aangegeven dat het ANLB, Agrarisch Natuurbeheer voor het realiseren van de (internationale) natuurdoelen, blijft bestaan. Nieuwe deelnemers kunnen zich melden vanaf 25 augustus bij het Subsidiestelsel Natuur en Landschap (SNL).

Praktijktoetsen

De afgelopen periode zijn er praktijktoetsen gedaan. Er is een stappenplan dat boeren kunnen invullen om te kijken hoe ze scoren. Deze module is nog niet helemaal klaar.
Tenslotte werd gewezen op de potentie van nieuwe technologie die kansen biedt voor de toekomst.

Eindconclusie

Er is veel verteld, maar ook veel niet. Wij, als de boeren die hier mee te maken hebben, moeten toch concluderen dat er nog heel veel onduidelijk is over het nieuwe GLB en dat dat ook nog wel even zo zal blijven.

 

Via de link op de website van de provincie Drenthe,  kan de presentatie van de avond teruggekeken worden: https://www.provincie.drenthe.nl/algemene-onderdelen/zoeken/@141832/invoering-nieuwe-glb-betekent/

Deel dit nieuwsbericht

Meest recente nieuwsberichten

Meer weten over Innovatie Veenkoloniën?

Neem contact met ons op!

Innoveren doen we samen!

Vragen en contact

Heb je vragen of ideeën? Laat het ons weten!

06 – 51 67 81 51

06 – 55 39 87 71

info@innovatieveenkolonien.nl

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Innovatie Veenkoloniën? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je mailbox!