Nieuws overzicht

 

Er is flink wat commotie ontstaan over de consultatie die LNV is gestart voor de lijst met vang- en wintergewassen. De boeren keken al lang uit naar deze lijst, want dit bepaalt voor een groot deel hoe het bouwplan er volgend jaar voor hen uit kan zien.

Minder stikstofbemesting

De lijsten vinden hun basis in het 7e NAP. Hierin is de bepaling is opgenomen dat, wanneer een vanggewas na 1 oktober wordt ingezaaid, er voor het volgend teelt seizoen minder stikstofbemesting mag worden toegepast. Uitgezonderd zijn de teelten die als wintergewas worden aangemerkt.

Goed voor de Veenkoloniën: suikerbieten en zetmeelaardappelen op de lijst

Op dit moment is er nog veel onduidelijkheid. Wel is het goed voor het Veenkoloniale bouwplan dat suikerbieten en zetmeelaardappelen in elk geval wel op de lijst van wintergewassen staan. Er missen nog wel wat teelten op de lijst, zoals de consumptieaardappelen, die ook veel in het Veenkoloniale gebied worden geteeld.

Veel onrust en reacties op de lijst

Binnen de landbouwsector is, terecht, veel onrust ontstaan over de lijsten en er zijn verschillende filmpjes in omloop op social media en landelijke tv. Boeren vertellen in deze filmpjes over de impact van deze lijsten op hun bedrijven. Zo ook Pieter Evenhuis en Tineke de Vries, leden van de vakgroep akkerbouw van LTO, bij het televisieprogramma 1 Vandaag. Kijk hier het item terug: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eerder-oogsten-door-nieuwe-stikstofregels-akkerbouwer-pieter-denkt-dat-zijn-bedrijf-dat-niet-overleeft/

Daarnaast trekken verschillende partners binnen Innovatie Veenkoloniën bij het Ministerie van LNV aan de bel. En meerdere individuele agrariërs hebben al gereageerd op de lijst die op de consultatiesite staat. ( https://www.internetconsultatie.nl/lijsten/b1 ).

Deel dit nieuwsbericht

Meest recente nieuwsberichten

Meer weten over Innovatie Veenkoloniën?

Neem contact met ons op!

Innoveren doen we samen!

Vragen en contact

Heb je vragen of ideeën? Laat het ons weten!

06 – 51 67 81 51

06 – 55 39 87 71

info@innovatieveenkolonien.nl

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Innovatie Veenkoloniën? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je mailbox!