Nieuws overzicht

Makkelijker kunnen we het niet maken, wel overzichtelijker

Samen met de projectgroep en de sectie akkerbouw LTO is er maandagmiddag hard gewerkt om meer duidelijkheid in de Gecombineerde Opgave GLB te scheppen voor agrariërs in de Veenkoloniën. De sectieleden hebben hard gewerkt om hun percelen, sloten, landschapselementen en bufferstroken in het systeem van RVO te krijgen. Op zich al een hele opgave waar menig regenachtig uurtje aan is gespendeerd. Tijdens de bijeenkomst kwamen dan ook veel klachten naar voren over de bereikbaarheid van RVO, de beperkte kennis van de RVO-medewerkers en de haperingen in het systeem.

Puzzelen in een vereenvoudigd systeem

Op basis van de registratie in mijn percelen zijn deelnemers in een vereenvoudigd systeem aan het puzzelen gegaan. Als ik met de oppervlakte sloten bij de 4% niet-productief kom, haal ik de punten voor klimaat, bodem, water, landschap en biodiversiteit. Welk gewas past bij welke eco-regeling? Wat betekent zichtbaar bedekt en hoe kom je uit met de roulatie in het bouwplan met de verplichting van rustgewassen? Zo waren er nog veel meer vragen waar we het antwoord op hebben gezocht. Zo kunnen we met een gedreven club mensen, met oog en kennis van de huidige landbouwpraktijk, aan de slag.

Praktische handleiding

Het was een intensieve middag waarin we samen veel informatie hebben opgehaald. Deze kennis en informatie willen we gebruiken om voor de agrariërs in de Veenkolonien een praktische handleiding te maken voor het invullen van de gecombineerde opgave. Dat is een hele klus en de tijd dringt.

Bittere noodzaak

Door de slechte bereikbaarheid van RVO en het feit dat veel adviesbureaus geen tijd en ruimte hebben om nieuwe klanten te helpen, is het een bittere noodzaak. We beseffen ons dat we het niet makkelijker kunnen maken, maar hopelijk wel overzichtelijk voor de agrariërs die er de komende tijd zelf mee aan de slag gaan.

Dit project is onderdeel van: ”een waardevol Veenkoloniaal landschap”. Zie link voor meer informatie over dit project: https://www.innovatieveenkolonien.nl/het-nieuwe-glb-een-ingewikkelde-puzzel-in-de-veenkolonien/

Meest recente nieuwsberichten

Meer weten over Innovatie Veenkoloniën?

Neem contact met ons op!

Innoveren doen we samen!

Vragen en contact

Heb je vragen of ideeën? Laat het ons weten!

06 – 51 67 81 51

06 – 55 39 87 71

info@innovatieveenkolonien.nl

Op de hoogte blijven

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws rondom Innovatie Veenkoloniën? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws in je mailbox!